Vin fra nær og fjern – til enhver anledning

Langt de fleste mennesker nyder et dejligt glas vin i ny og næ. Enten i forbindelse med et lækkert måltid mad, eller som en ekstra forkælelse efter en lang arbejdsuge. Og en ægte vin afficionado ved, at det ikke er helt ligegyldigt, hvad der kommer i glasset.

Smag og behag er forskellig – især når det gælder vin

Der er nemlig stor forskel på, hvad individuelle vinelskere betragter som ”et godt glas vin”. Mange, især ældre, connoisseurs foretrækker de klassiske franske rødvine og tyske hvidvine. Det var nemlig standard før i tiden – hvidvinen til forretten var som regel en Riesling eller en Gewürtztraminer fra vore tyske naboer, og rødvinen var Bourgogne eller Bourdeaux fa de lunere franske himmelstrøg.

I halvfemserne vendte skuden dog, da franske vine af politiske årsager blev bandlyst i store dele af befolkningen, og dette åbnede markedet for spanske og italienske vine samt oversøiske vine fra territorier i USA, Sydafrika, Australien og New Zealand.

Inden for de seneste år har det østlige Europa også indfundet sig på verdenskortet (og på vinkortet), og flere og flere får øjnene op for alternative måder at dyrke vin på, og dette har medført flere former for spændende hybrid vin samt natur vin og biodynamisk vin. Det seneste skud på stammen – eller på vinstokken, om man vil – er den populære orange vin, som er en herligt læskende sommerdrik i afkølet tilstand.

Hvilken type vin skal jeg vælge?

Før du vælger vin til dit næste middags selskab, bør du tage et kig på såvel anledning som gæsteliste. Er det en traditionel middag med forret, hovedret og dessert, hvor forretten udgøres af eksempelvis fisk eller suppe, hovedretten af en form for steg eller anden tungere kødret, og desserten af sødt eller ost, bør du ligeledes være konventionel i dit valg af vin. Især hvis selskabet fortrinsvis består af personer over en vis alder. En god, frisk hvidvin som for eksempel en Sauvignon Blanc, en Pinot Grigio eller en Riesling vil passe fint til en let forret, og til hovedrette kan du for eksempel gå efter en lækker Merlot eller Cabernet.

Er dit selskab der imod af yngre dato, og har du kastet dig ud i et mere eksperimenterende cuisine, kan du eventuelt forsøge dig med flere forskellige varianter af moderne vin fra den nye verden, og lade det være op til gæsterne selv at vælge, hvilken vin, der passer bedst til de enkelte retter. Du kan finde et stort udvalg af vin fra hele verden hos jyskvin.dk