Kan du få et grønt tag? Og hvilke fordele er der ved det?

Et grønt tag er et tag, der består af et lag sten, hvor der vokser nogle lave planter oven på. Det er et tag, der er meget velegnet til bygninger med helt flade eller næsten flade tage. Nogle tage, som det ellers kan være svært at få til at gøre spændende. Men det kan du nemt med grønne tage. Samtidig er det med til at give din bygning et meget grønnere og naturligt udseende. 

Men det er ikke alle, der kan få et grønt tag. Vi har allieret os med firmaet Buus Anlægsgartnere for at give dig det bedste overblik over, hvad det kræver, for at du kan få et grønt tag, og hvilke fordele der er ved det. Buus Anlægsgartnere har i mange år lagt grønne tage hos både private og virksomheder. 

1. Find ud af, om taget kan holde

Når du gerne vil have et grønt tag, er det først og fremmest vigtigt, at du finder ud af, om dit hus eller din bygning overhovedet kan holde til et grønt tag. Et grønt tag vejer nemlig mere, end et almindeligt tag gør. Det skyldes, at planterne holder på vandet, når det regner. Det gør, at taget bliver langt tungere end normalt. Det er ikke alle huse, der er bygget til at klare den ekstra vægt, men det er altså vigtigt at finde ud af. 

2. Kun muligt med fladt tag

Som nævnt tidligere er det kun muligt at have et grønt tag, hvis du har et fladt eller et næsten fladt tag. Det skyldes, at det ellers kan være svært at få underlaget til at ligge på den rigtige måde, og det kan gøre det svært for planterne at gro. 

3. God mulighed for regnvandshåndtering

Planterne i det grønne tag tilbageholder vandet, når det regner, eller når sneen på taget smelter. Det gør, at der ikke løber lige så meget vand i dine nedløbsrør, tagrender og kloak, som der ellers ville gøre. Et grønt tag er altså en god måde at skåne dine afløb. Vandet fra planterne fordamper, når solen skinner. Det rene regnvand løber derfor ikke bare ned i kloakken, men fordamper og kan bruges af naturen igen. Det er derfor også et meget miljøvenligt tag.  

4. God temperaturregulering af huset

En anden stor fordel ved et grønt tag er, at det også er med til at temperatur regulere dit hus. Om sommeren hjælper det med at holde huset køligt, mens det om vinteren hjælper med at holde huset varmt.