Madlavning med Sous vide giver mere kontrol over tilberedningen

Sous vide er en tilberedningsmetode indenfor madlavning, som involverer langtidstilberedning af mad, hertil hører vakuumpakning af fødevarerne for eksempel kød, fisk og grøntsager. Madlavningsteknikken er udførlig og kræver præcision, da maden skal tilberedes ved en ganske præcis temperatur over en længere periode.

Den lave temperatur og den længere tilberedningstid giver samtidig maden en mere nøjagtig tilberedning. Det giver dermed mere kontrol over for eksempel tilberedning af kød, hvor sous vide giver mulighed for at opnå en større rød kerne i kødet samtidig med en gennemstegt kant.

En stor del af sous vide er vakuumpakningen af ingredienserne, men det primære fokus for metoden er den ganske lave temperatur, som tilberedningen foregår ved.

Som start pakkes madvarerne; kød, fisk, grøntsager etc. ind i vakuumsposer, og de lægges i et vandbad. Det er vandet, der her skal være en præcis temperatur for at opnå den perfekte tilberedning.

Ved at vakuumpakke madvarerne sikrer man en bedre overførelse af temperatur fra vandet til madvarerne. Temperaturen i vandet vil derfor være så tæt som muligt på, den temperatur maden bliver tilberedt ved.

Med sous vide metoden gælder det om ikke at gå ned på udstyr. Det kræver godt udstyr for at opnå den helt perfekte temperatur, og det er nødvendigt med udstyr til vakuumpakningen af madvarerne.

Uanset niveau og evner i køkkenet bør man som minimum anskaffe sig en vakuumspakker og -poser samt en sous vide cirkulator, inden man kaster sig ud i sous vide madlavning derhjemme.

Sous vide cirkulatoren er den, der sørger for, at vandbadet opvarmes og holdes ved den helt rette temperatur.

Ekstra udstyr såsom en termokasse og en stålkantine er ideel, for dem der benytter sig af sous vide metoden ofte. Hvis man er nybegynder til sous-vide, kan det være en god idé at anskaffe sig et sous vide sæt, som indeholder alt det nødvendige udstyr, til at kunne komme i gang i køkkenet.